03. фебруар 2010

Mинистартсво економије и регионалног развоја у току фебруара предложиће измене Закона о регионалном развоју којима ће се број статистичких региона смањити са седам на пет.

statistički regioni

Уместо четири статистичка региона у централној Србији биће предложено увођење два нова – статистички регион „Јужна и источна Србија” и статистички регион „Шумадија и Западна Србија”. Остала три статичка региона остају непромењена и биће Војводина, Београд и Косово и Метохија.

Циљ овог Закона није био да се грађани Србије деле и групишу по националној основи, већ да се формирају статистички региони у функцији равномерног регионалног развоја и што ефикаснијег коришћења претприступних фондова ЕУ. Након усвајања прве верзије Закона о регионалном развоју, као и након једногласног усвајања Уредбе која је дефинисала статистичке регионе, појавила су се у јавности различита тумачења ових региона.

Изменом Закона о регионалног развоја Србија ће добити статистичке регионе који су уједначенији по броју становника. Такође, Измене Закона ће предвидети минималан број регионалних развојних Агенција које ће споводити пројекте чији је циљ равномернији регионални развој наше земље.

Према мапи, достављеној уз саопштење, регион „Шумадија и западна Србија“ обухвата простор од Богатића до Тутина и од Деспотовца до Бруса. Регион „Јужна и источна Србија“ простире се од Смедерева и до Кладова у северном делу региона, до Прешева и Босилеграда на југу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *