02.12.2012., Танјуг, Б 92

Београд — Програм субвенционисања пољопривредне механизације је прекинут јер нема средстава, изјавио је државни секретар Министарства финансија Александар Љубић.

Државни секретар Љубић је за Тањуг казао да је „програм, који је био намењен свим произвођачима пољо механизације, прекинут буџетом за 2013. зато што нема средстава „, као и да је његов ефекат последњих година почео да опада.

Љубић је у осврту на наводе представника Индустрије мотора Раковица (ИМР) и Индустрије машина и трактора (ИМТ) да ће се укидање подстицаја негативно одразити на њихово пословање, рекао да се очекује да та предузећа током 2013. буду приватизована.

„ИМТ и ИМР су у поступку реструктурирануја. Очекујемо да за њих буде нађен партнер, за комплетну имовину или њен део и да на тај начин окончају свој поступак приватизације, јер у облику у ком данас функционишу, она нису одржива“, навео је Љубић.

Љубић је напоменуо, осврнувши се на тренутну ситуацију у производњи трактора у фабрикама ИМТ и ИМР, да сваки производ може имати тржиште, али да је питање колика је његова цена и ко ће је платити.

Како је навео, у случају та два предузећа појачано интересовање за њихове производе плаћа држава.

„Има много компанија у Србији, као и производа. Уколико би држава почела да креира тражњу на тржишту тако што плаћа и субвенционише производе, то нас нигде не би одвело“, оценио је Љубић.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде је нагласио да је субвенционисање производње и продаје краткорочна мера која предузећу треба да помогне да превазидје кризну ситуацију и настави да функционише тржишно и нормално.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *